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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-342 

Issued: November 1990 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should 
consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer representing commercial creditors in collection cases on a 
contingent fee basis agree to advance litigation expenses without the clients 
having liability to repay these advances (under any circumstances of success 
or failure of the case)? 

Answer: No. 

References: Rule 1.8(e)(1).  

OPINION 

Rule 1.8(e)(1) permits the lawyer to advance court costs and expenses of litigation, 
and allows the client’s responsibility for repayment to be contingent on the outcome of the 
litigation. In other words, if the case fails to generate a fund for repayment of the advances, 
the lawyer need not sue the client, and it is proper to declare in the fee contract that the 
client need not repay the advances if the case is not won.  

This represents a modest change from DR 5-103(B), according to which the client 
had to be “ultimately responsible” for repayment of advances even when a case was lost.  

Neither the letter nor the spirit of the new Rule permits the practice suggested. 
What is being suggested is that litigation expenses simply be absorbed by the lawyer in 
every case - no doubt as a condition of employment. In other words, the lawyer is 
invited - indeed required - to buy the client’s legal work. This practice cannot be reconciled 
with either the old Code or the new Rules. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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